Twitter Troll Analizi: Troll Hesap Nasıl Anlaşılır? Troll Nedir?
Sosyal medya kategorisinde oldukça fazla merak edilen ve araştırılan konulardan biri de Twitter Trolleri olarak adlandırılan bazı profiller. Bu profillerin amacı nedir, kime ve neye hizmet ederler, ne karşılığında neler yapabilirler gibi soruların yanıtlarını bu içerikte bulabileceksiniz.
Öncesinde bir uyarıda bulunmak istiyorum. Bu konu siyasal bir içerik değildir. Sosyal medya kategorisi için yazılmış, belli bir kitleyi bilgilendirmek, belli bir tehlike hakkında bilgi vermek amacı ile yayınlanmıştır.
Twitter Trolleri Nedir?
Twitter’ın en çok kullanılan sosyal medya sitelerinden bir olmasındaki en büyük nedenlerden biri herkesin kendisini özgürce ifade edebiliyor olmasıdır. Topluluk kurallarını ihlal etmediği sürece Twitter üzerinde herkes profil oluşturabilir ve kendi duygu ve düşüncelerini özgürce ifade edebilir.
Twitter’daki bu durumu istismar eden bazı profiller bulunur. Bu profiller kendi duygu, düşünce ve ideolojilerini siber zorbalık, saygısızlık ve bilimden uzak şekilde genellikle başka görüşlere saygısızlık ederek ifade ederler. Üslupları da diğer kullanıcıları rahatsız edecek şekildedir.
Tüm bu hesaplar körü körüne bir görüşü savunup asla savunduğu konunun eksik yanlarını kabul etmeyişi ile bilinir. Hedef aldıkları konular ise belirli bir topluluğun inancı, belirli bir topluluğun idealleri, belirli bir toplumun saygı duyduğu siyasi görüş ya da inançlardır.
Pek çok Twitter Troll’ü Türkiye’de pek çok konuyu gündeme getirerek Twitter keşfet ve gündem algoritmasını da manipüle etmektedir. Bu yüzden Twitter kullanırken garip konuların TT (Trend Topic) olduğunu görebilirsiniz.
Tüm bu hesaplara genel olarak Twitter Trolleri adı verilir. Bu gibi aktiviteleri yapan hesaplar Twitter’da Troll’dür.
Elon Musk bu konuda bir çalışma yapmayı planlıyor!
Bu yazı tarihi ile dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk geçtiğimiz zamanlarda Twitter’ı satın almak için Twitter yönetimine 44 milyar dolar ön teklifte bulunmuştu. Görüşmeler halen devam ederken Elon Musk bazı açıklamalar yapmaya devam ediyor.
Bu açıklamalardan birinde Twitter’da çok fazla Troll olduğunu belirten Elon Musk, bu hesapların kökünü kazıyacağını vaat etmişti. İleri seviye kimlik doğrulama sistemi ile Trollerin önüne bir nebze de olsa geçilebilir. Elon Musk bu konuda neler yapar bilinmez ama bu konunun gündemde olduğunu bilmek konuyu araştıranlar için yararlı bir bilgi olacaktır.
Twitter Trolleri nasıl anlaşılır?
Gelelim asıl konumuza. Twitter’da pek çok çeşit Troll varken bu trollerin nasıl anlaşılabileceği hakkında bazı ipuçlarını paylaşmak istiyorum. Pek çok kullanıcı Twitter’daki bu kullanıcıların Troll olduğunu anlamadığı için onların Tweetlerini, yanıtlarını ya da profillerini dikkate alıyor.
Aslında kendi görüşüne bile sahip olmayan bu profilleri dikkate almamaları gerektiğini pek çok kere ifade etsem de yeterince insana ulaştıramadığım için bu yazıyı yazma kararı almıştım. Twitter Trollerinin nasıl anlaşılacağına dair birkaç ipucu paylaşarak biraz daha fazla insanın bu trollere karşı daha korunaklı olacağını umuyorum.
Twitter Trollerinin genel belirtileri;
- Profil resimleri sahte olur
- Hesap isimleri bol emojili ya da tek emojili olabilir
- Genellikle bir siyasi görüşü savunur, tüm rakiplere giydirir
- Saygılı üslup yerine rahatsız edici üslup kullanır
- Kendisine verilen yanıtlara yanıt veremezler
- Çoğu karşıt olan görüşe sahip insanları tahrik etme amaçlı Tweet atar
Profil Resmi, Hesap Adı, Üslup, Yanıtlar ve Profil Detayı
Twitter Trolleri genellikle kendi resimlerini profillerinde bulundurmazlar. Sahte kişilik ve sahte hesap oldukları için olabildiğince gerçek dünyadaki kimlikleri ile ilgili paylaşımlar yapmaktan uzak dururlar. Bulunma korkusu, aslında yaptığı pek çok şeyin bulunmayı, ifşa olmayı, ceza almayı hak ettiğini, kabul ettiğini gösterir. Şimdi örnek birkaç profil resmi inceleyelim:
Twitlerin içeriği ile değil de profillerin resminin olmayışı ile ilgilenmenizi öneririm. Tweet içeriklerine odaklanmak konudan sapmanıza sebep olacaktır. Profil resimlerine odaklanacağınız birkaç hesap daha bırakıyorum ki aradaki ilişkiyi daha rahat kurabilelim.
Her profil resmi böyle olan Troll mü? Tabii ki hayır. Fakat birazdan bir hesabın nasıl troll olup olmadığını daha iyi anlayacaksınız…
Yukarıdaki hesapta profil resmi, bol emojili hesap, rahatsız edici üslup ve saygısız tavırlar dikkat çekiyor.
Bu hesabı da popüler olmuş bir konudan buldum. Konu içerisindeki yüzlerce hesap aslında dönem dönem belirli bir kitleye saldırı amacı ile çeşitli Tweetler atıyor. Profillerin içerisine girelim…
İlgili profil yine gerçek bir insan bilgilerine sahip değil. Bir siyasi partiyi savunmak için açıldığı belli. Ayrıca rakip siyasi partilere saldırı amacı olan binlerce Tweet’e sahip. Hatta öyle bir organizasyon söz konusu ki, kümelenmişler…
Hemen yukarıdaki resimde gördüğünüz 2 retweet de 2 farklı Troll hesaba ait. Bu hesaplar da aynı ideolojiyi savunuyor. Aynı emojili isimler, anlamsız kullanıcı adları ve sahte profil resimleri ile donatılmışlar. Bir görüşe sahip olabilirsiniz fakat neden görüşünüzü kendi kimliğiniz ile savunmazsınız? Bu soruyu pek çok gerçek kullanıcı trollere sorsa da henüz bir yanıt alınmış değil. Profilleri incelemeye devam edelim…
Bu resimde gördüğünüz sağ üstteki bölüm, Twitter’daki bir profilin paylaştığı son medyaların bir özetini gösteriyor. Genellikle troll profillere girdiğinizde aynı temada paylaşımlar görürsünüz. Bu tür profillerin paylaşımları genelde aynı troll hesaplar tarafından retweet edilir ve bu hesaplara girdiğiniz zaman da aynı temada içeriklerle karşılaşırsınız.
Birbirilerini Retweet eden bu hesapların birine daha geçiş yapıyoruz ve profilinde neler var bakıyoruz.
Gördüğünüz gibi profil resmi, isimdeki emoji yapısı, kullanıcı adlarındaki bol karakterli ve karmaşık yapı, sabitlenmiş tweet’in aynı siyasi oluşuma ait olması, profilde gerçek birine ait hiç bir şeyin olmaması ve hep ilgili siyasi oluşuma karşı olanlara yapılan saldırılarla ilgili atılan tweetler var. Profillerin kullanıcı adlarını bilerek açık paylaşıyorum ki isteyen girip inceleyebilsin.
Buradaki örgütlenmede bir noktaya daha dikkat etmekte fayda var: Twitter takip ettikleriniz ya da takipçilerinize tek tek girip profillerine bakın. 2010 ve 2022 yılları arasında Twitter’a katıldıklarını görürsünüz. Doğal ve normal olanı budur. Fakat ilgili troll örgütü Eylül 2020 ve yakınlarında açılan hesaplardan oluşuyor. (sadece resimdeki troll grubuna dahil olanlar bu tarih aralığında) Daha sadece birkaç profile girip onlarla ilgili profillere geçiş yaptık…
Hesaplara girdikçe birbirinin aynısı olduğunu, bir siyasi partinin destekçisi olduğunu, aynı gündem konularına destek vererek Twitter gündemini manipüle ettiklerini kanlı canlı şekilde görüyoruz. Profilde yer alan ve resmi olmayan bir gruba dahil olan bu profillerin sahipleri her ne kadar farklı gibi görünse de belli ki aynı kişilerce yönetiliyor.
İlgili hesapların profillerinde yazan oluşumu Twitter’da arattığımızda kendilerine benzer binlerce hesap buluyoruz. Sizce bunlar tesadüf mü? Bu kadar sahte profilin gündemi belirleme ve manipüle etme gücü var. Fakat yakın zamanda bunun yeterli olmadığını görmek mümkün. Çünkü Troll hesapları artık tanınıyor ve biliniyor. Aynı düzende oluşturuldukları için bir hesabın troll olup olmadığını anlamak oldukça kolay.
Bu liste uzayıp gitmekte. Troll ve sahte hesaplarla ilgili pek çok haber yapılıyor fakat bu haberler genellikle yurt dışı merkezli teknoloji haber kanalları. Türkiye’deki medya kuruluşları bu troll ordusunun karşısında olmak yerine onlara destek verecek Tweetler atıyor diyebiliriz.
Trollere ve sahte hesaplara karşı ne yapılmalı?
Eğer sosyal medya kullanıyorsanız özellikle Twitter ve Facebook gibi platformlarda sahte hesaplar oldukça fazla. Bu hesaplar sizin dininize, dilinize, ırkınıza, siyasi görüşünüze, cinsiyetinize ve benzeri değerlerinize saygısızlık edebilir. Bu yüzden gördüğünüz tüm troll hesapları engellemenizi öneririm.
Yapmaya çalıştıkları şey tam olarak sizin değerlerinize saygısızlık etmek ise bunu engellemek için hesabı engellemek etkili bir çözüm olabilir. Hesabın paylaşımlarını şikayet ederek Twitter yönetimine bildirebilirsiniz. Eğer hadlerini yeterince aşmışlar ise hesaplarının kapatılma ihtimali oldukça yüksek.
Twitter sahte hesaplar konusunda yoğun bir mesai harcıyor. Her yıl milyonlarca troll hesap kapatılıyor. Fakat ülkemizdeki siyasi troller gerçek kullanıcı gibi davrandıkları için sistemin sahte hesap kontrolüne takılmıyorlar.
Bu hesaplar hep aynı siyasi oluşumu mu destekliyor?
Hayır, Troller genellikle belirli bir siyasi oluşumu desteklese de onların bu tutumu bir süre etkili oldu. Bu etkiyi gören karşıt görüşler de kendi siyasi trollerini oluşturdu. Bu troll çatışmasının ortasında kalan normal ve gerçek Twitter kullanıcıları ise bir hayli tehlikede. Twitter’ı gerçek anlamı ile kullanamayan bu gerçek kullanıcılar olabildiğince troll hesabı şikayet edip engellemeli. Böylece etkileri bir nebze olsun azalacaktır.
Troll hesapların desteklenilmesi doğru mu?
İnsanların görüşlerini Twitter ve diğer mecralar üzerinde saygı çerçevesinde uygun bir lisan, uygun bir üslup ve uygun şekillerde ifade etmelerini her zaman destekliyorum. Kim olarak? +10 yıllık sosyal medya çalışanı olarak. Bu trollerin tamamından daha fazla sektör deneyimine ve eğitime sahip olan biri olarak. Yine de yetersiz mi? Bir vatandaş olarak destekliyorum yetmez mi?
Bu tür oluşumların maddi olarak desteklendiği ortada. Nereden mi biliyorum? 10 yıllık sektör deneyimim bulunuyor demiştim. Bu süre içerisinde onlarca kişiyi belirli bir konuda belirli bir süre boyunca çalıştırmanın maliyetini az çok biliyorum. Şartlarını ve diğer detaylarını da biliyorum.
Bugün yüzbinlerce sahte hesabın tek bir ağızdan aynı şeyleri söylemesini sağlamanın tek yolu bu oluşumları finanse etmektir. Hem de yıllarca. Bu yazıyı okuyan sizler Türkiye’de bir sürü sahte hesabın hep bir ağızdan aynı şeyleri söylüyor olmasındaki garipliği göremiyor musunuz? Her biri aynı şekle sahip bu hesapların aynı şeyleri söylüyor olması, aynı kişileri ve görüşleri hedef alıyor olması sizce tesadüf mü?
Yetkililerin sosyal medya denetimlerini tarafsız olarak arttırması gerekiyor
Düşünce ve ifade özgürlüğünün sınırlarını tam olarak bilmeyen toplumumuzda sosyal medya üzerindeki yaptırımların arttırılması gerekiyor. Tabii ki tek taraflı değil. Her taraftan bunun sağlanması oldukça önemli. Fakat maalesef denetim konusunda bazı aksaklıkların olduğunu görmek mümkün. Bugün Twitter’a girdiğinizde bu tür sahte hesaplarla Türkiye Cumhuriyeti Başkanı, Büyükşehir Belediye başkanları, Milletvekilleri ve çeşitli önemli liderler hakkında ağza alınmayacak paylaşımlar yapılıyor. (Yapılabiliyor)
Ülkemizdeki bu tür sahte hesapların kendi aralarında örgütlenerek Türkiye gündemini manipüle edip insanların görüşlerini ifade etmelerine engel olmaya çalışmaları ne kadar yasal bilinmez ama, bunların arkasındaki finansörlerin yakın zamanda ifşa olmasını temenni ediyoruz.
Twitter yönetiminin de bu sahte hesaplar üzerinde etkili olacak yeni güncellemeler yapmasını dört gözle bekliyoruz.
Daha güvenli, daha ilkeli ve daha faydalı bir sosyal medya kullanımı için bu tür durumlara karşı sesimizi her zaman çıkaracağız. webdeyazilim.com ekibi sektördeki deneyimini, bu konuda yeterli bilgiye sahip olmayan kullanıcılarına aktarmaya devam edecek…
Ekleme: Bu yazıdaki troll hesaplar örnek olarak eklenmiştir. Troll hesapların sahip olduğu ya da karşıt olduğu görüşler içeriğin konusu ile ilgili değildir. İçeriğin ana konusu; sahte hesapların kendi görüşlerini karşıt görüşlü Twitter kullanıcılarının üzerinde tutarak Twitter’ın özgür düşünce ve ifade ilkesini kullanarak farklı görüşteki Twitter kullanıcılarını domine etme çabasını eleştirmektir. Bu yazı ve webdeyazilim.com, Herhangi bir siyasi zümreye karşı olmayıp, herhangi bir siyasi zümreyi destekleyici bir tutum içerisinde değildir.
Bu içeriği buradan değerlendirebilirsiniz.
Share this content:
Yorum gönder