SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Ne Demek? – Webtures

seo ne demek


seo ne demek

SEO, bir diğer ismiyle arama motoru optimizasyonu web sitenizi Google gibi arama motorları için en uyumlu hale getirerek sitenizin hitap ettiği anahtar kelimelerde üst sıraya çıkmasını ve sitenizi ziyaret eden kullancı sayısının artmasını hedefler. Sitenizin arama motorlarında görünürlüğünü arttırmanız için de 200’den fazla teknik ve içerik kriterine uymalı ve sürekli güncellenen Google algoritmalarını düzenli olarak takip ederken bu algoritmalar yayınlanmadan önce de sitenizde yapılması gereken düzenlenmeleri işleme almanız gerekmektedir.

İnternet, pazarlama, internet üzerinden pazarlama ya da internetten para kazanma konularını SEO ve SEM başlıkları altında toplayabiliriz. Kısaltılmış her iki kelime de İngilizce kökenlidir. SEO(Search Engine Optimization), arama motoru optimizasyonu SEM, (Search Engine Marketing) arama motoru pazarlamacılığıdır.

SEO ve SEM arasındaki farklara geçmeden önce ikisinin de temel bir tanımını yapalım isterseniz. SEO’nun açılımı Search Engine Optimization’dır, Türkçe’de Arama Motoru Optimizasyonu olarak isimlendirilmiştir. SEO kısaca, Google gibi arama motorlarında sitelerin veya sayfaların üst sıralara çıkması için yapılan çalışmaların tümüdür.

SEM (Search Engine Marketing) ise Arama Motoru Pazarlaması’dır. En popüler SEM aracı ise Google’ın Ads’dür. SEM kısaca, arama motorları üzerinden ücretli reklam çıkılması işlemidir.

SEO Nedir?

SEO, bir web sitesini arama motoları için en optimize hale getirerek hedelenen anahtar kelimelerde üst sıraya çıkarmayı ve bu yolla da siteyi ziyaret kullancı sayısı yanında marka bilinirliğinin ve dönüşüm sayılarının da artmasını amaçlayan bir dijital pazarlama dalıdır.

SEO ise kendi içerisinde 3 ana bölüme ayrılır. Bu bölümler şu şekildedir:

Site İçi ( On Page ) SEO: Bu kısımda site içerisinde bulunan içeriklerin, heading ( başlık ) ve meta etiketleri gibi optimizasyonu gerçekleştirilir.

Teknik SEO: Bu alanda sitenizde bulunan ve sitenin taranma performansını etkileyebilecek sorunları tespit edilerek bu sorunların çözümü gerçekleştirilir.

Site Dışı ( Off Page ) SEO: Site dışı SEO’da başka web siteleri tarafından sizlere verilen bağlantıların kontrolü yapılırken gerekli durumlarda da backlink inşası çalışmaları yapılmaktadır.

SEO’nun Açılımı Nedir?

SEO ne demek, kelimesinin İngilizce dilindeki anlamı Search Engine Optimization şeklindedir. Bu 3 kelime de Türkçe dilinde Arama Motoru Optimizasyonu şeklinde çevrilmektedir. Fakat hem İngilizce hem Türkçede de genellikle arama motoru optimizasyonun İngilizcedeki kısaltılmış versiyonu olan SEO kelimesi kullanılmaktadır.

Google Arama Motoru Optimizasyonu Nedir?

Dünyada en çok kullanılan arama motoru Google için optimizasyon sağlamak için web sitenizin GoogleBot tarafından sağlıklı taranabilir ve kullanıcı deneyimi noktasında web sitenize gelen kullanıcının rahatlıkla gezinim sağlayacağı bir web sitesi sağlamaktır.

 Yandex Arama Motoru Optimizasyonu Nedir?

Özellikle Rusya, Belarus, Kazakistan, Ukrayna ve Türkiye’de popüler olan Yandex arama motoru için optimizasyon Google ile benzerlikleri bulunmaktadır. 

  • Teknik SEO Optimizasyonu
  • Sayfa İçi SEO Optimizasyonu
  • Sayfa Dışı SEO Optimizasyonu
  • Mobil SEO Optimizasyonu

Gibi Google ile benzerliği olan optimizasyonlar Yandex arama motoru için çok önemlidir. Google gibi diğer arama motorları için önemli olan ayrıntıları dikkate alsada Yandex için önemli olan çok fazla ayrıntı bulunmaktadır.

SEO Ne İşe Yarar? 

SEO, bir veya daha fazla anahtar kelime için bir web sitenin veya web sitenin sayfalarının konumunun iyileştirildiği ve arama motorlarından gelen trafiğin artmasının sağlandığı bir dizi eylem ve süreçtir.

Web site sayfalarınızın Google arama sonuçlarında daha iyi bir konuma gelmesi web sitenizin trafiğini ve marka bilinirliğini artıracak, oluşan bu durum da potansiyel müşterileri web sitenize çekip, satışlarınızı artıracaktır.

Öte yandan, web siteniz alakalı kelime öbekleri aratılırken Google arama sonuçlarının ilk sayfasında çıkmazsa, çok sayıda potansiyel müşterinizi kaybedebilirsiniz.

Görünürlük:

Dünya çapında arama motorları kullanan kullanıcı sayısı 4 milyarın üzerindedir. Marka bilinirliğinizi, yükseltebilirsiniz. İnsanların ihtiyaç halinde arama yapmaları ve arama sonuçlarındaki görünürlüğünüzün itibarlı izlenimi markanızın gücünü artıracak ve minimum maliyetle uzun vadeli faydaya odaklanacaksınız

Dönüşüm:

Hedef kitlenize ulaşım ve uzun vadeli dönüşüm elde edilebilir.KPI’larınızın gereksinimlerine yönelik hedef kitle ihtiyaçlarıyla eşleşen keywordlerin tespitiyle başlayan süreç, hedef kitlenizin davranış analizleri ile dönüşüm sonuçlarınızın ilişkilendirilmesine bağlı geliştirilen stratejilerle dönüşüm oranlarınızı arttırıyoruz.

Tasarruf: 

SEO, kullanıcıların öğrenme ve satın alma motivasyonlarının maksimumda olduğu araştırma süreçlerinin en etkin kullanıldığı pazarlama stratejisidir. Diğer pazarlama kanallarınızın dönüşümlerine odaklanarak maliyetlerinizi düşürecek planlamalar gerçekleştiriyoruz.

Kalite Puanı:

Google Ads reklamlarındaki kalite puanı değerlendirmesi sitenizin hedef keywordlerinizle sahip olduğu uyuma bağlıdır. SEO çalışmalarımızı teknik keyword uyumuna göre kurguladığımız için varolan Ads kampanyalarınızın kalite puanını arttırdığı için maliyetlerinizi düşürerek performansınızı da artırmaktadır.

SEO’nun Önemi Nedir?

İnternet kullanıcılarının çoğu, ihtiyaç duydukları hizmetleri ve soruları Google, Yandex(Metrica), Bing ve Yahoo gibi büyük arama motorlarından bulur. Yani SEO, web sitenize daha fazla trafik çekmenin bir yoludur. Ayrıca arama motorları, kullanıcılara aradıklarını sunar. Bu nedenle kullanıcılar, web sitenize çevrimiçi reklamcılığa göre daha fazla güven duyacaktır. Bu da SEO’nun değerinin ne olduğunu ve neden dikkate alınması gerektiğini bize açıkça göstermektedir.

Kullanıcılar tarafından aranan anahtar kelimeler arama motorlarında çok önemlidir. SEO konusunda edinilen tecrübeler, Google üzerinden çok sayıda ziyaretçi çekmenin herhangi bir şirketin başarısını garanti edebileceğini göstermektedir. SEO yöntemleri ile trafik çekmek her türlü reklamdan daha önemlidir ve uzun vadede web site sahipleri için daha az maliyetli olacaktır.

seo ne demek

SEM SEO Farkları

1. Kalıcılık: Google Ads ile bütçeniz kadar arama sonuçlarında görüntülenebildiğiniz için kalıcılığınız bütçenize bağlıdır. Reklamlardaki rekabet ve maliyet, reklamlarınızın çoğu zaman ya çıkmamasına ya da alt sıralarda yer almasına sebep oluyor. Bu nedenle sayfanızın arama sonuçlarında çıkması kalıcı olmamaktadır. SEO’da ise doğru ve sürekli yapılan çalışmalar ile kalıcılığınız baki olmaktadır. Örneğin 1. sayfada yer aldığınızı varsayalım yeni bir algoritmadan gelen dalgalanmalar ya da yanlış yapılan bir çalışma olmadığı sürece yeriniz uzun süre 1. sırada yer almaya devam edecektir.

2. Hız: SEM yani Google Ads, Yandex Direct gibi reklam çalışmaları SEO’ya göre daha çabuk sonuç vermektedir. Reklamlarınızın getirisini 1 gün içinde görebilir ve dönüşüm raporlarına ulaşabilirsiniz. İstediğiniz anda reklamlara müdahale edebilir, durdurabilir, yeniden reklam oluşturabilirsiniz. SEO’da ise uzun süreli bir çalışma gerektiğinden sonuçları da 1-2 günde belli olmamaktadır. SEO’nun etkisini ve verimini ölçmek için birkaç ay geçmesi gerekebilir.

3. Maliyet: SEO, SEM’e göre daha az maliyete sahiptir. SEM’de, belirlenen anahtar kelimelerin tıklama başı maliyeti diğer reklamverenlerin tekliflerine göre sürekli değiştiği için durağan bir maliyette değildir, sürekli artışlar gösterebilmektedir. SEO’da ise önceden belirlenen bir maliyet üzerinden gidilir ve bu maliyette artışlar olmaz. SEO maliyeti Ads’e göre çok daha düşüktür.

4. CTR ( Tıklama Oranı): Arama yapan kullanıcılar pek reklamlara tıklama eğilimi göstermemektedirler. Bunun sebebi ise reklam ticari amaç güttüğü için kullanıcılara istedikleri içerikleri sunmuyor olabiliyor. Kullanıcılar organik sonuçlarda çıkan sayfalara daha fazla tıklama eğilimi göstermektedir, daha doğru ve isabetli içeriklerin yer aldığını düşündükleri için. Yapılan araştırma sonuçlarına göre kullanıcılar arama sonuçlarında %80 SEO’yu %20 SEM’i tercih ediyor. SEO sonuçlarının CTR oranları daha fazladır.

5. İçerik Kalitesi: SEM’de ticari amaç güdüldüğü için içerikler çok da kullanıcıyı doyurucu olmayabiliyor. SEO’da temel amaç kullanıcı yararı olduğu için daha kullanıcı dostu içerikler sıralamada yer almaktadır.

6. İlk Sayfa Garantisi: Google’ın kendi reklam politikalarında da belirttiği gibi SEM’de hiçbir zaman ilk sıra veya sayfa garantisi yoktur. Fakat SEO çalışmalarında doğru bir strateji izlendiği takdirde ilk sayfaya geçilebilir ve yeriniz uzun süre kalıcı olabilir.

7. Bilinirlik: SEM reklamları ile bütçeniz oranında platformda yer aldığınız için bilinirliğiniz de çok akılda olmayacaktır. Fakat SEO çalışmaları ile sürekli sıralamanızı geliştirir, üst sıralara çıkarak vitrinde markanızı sunabilirsiniz. Marka bilinirliğinize katkısı oldukça büyük ve etkilidir. Bir Google Ads reklamı ile 1. sırada geçici olarak yer alan siteyi düşünün bir de organik aramada 1. sırada çıkan markayı düşünün. Sizce hangisi daha iyi intiba bırakır gözünüzde?

Siz de daha az maliyetle daha fazla marka bilinirliği ve verim sağlamak için SEO çalışmalarına yatırım yapabilirsiniz. Burada önemli olan doğru ve sürekli yapılan SEO çalışmalarıdır. Profesyonel SEO desteği hakkında bilgi almak için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

SEO (Search Engine Optimization) çalışması; site içi, site dışı ve teknik SEO çalışmalarının sürdürülmesi ile yapılır. SEO çalışması yaparken ilk önce teknik ve site içi sorunların çözülmesi faydalı olacaktır.

Teknik sorunları çözdükten sonra site içi arama motoru optimizasyonu yapılıp en son olarak site dışı arama motoru optimizasyonu yapılmalıdır. SEO çalışmalarında teknik ve site içi sorunlar düzeltilmediği sürece site dışı optimizasyon çalışmaları istenilen etkiyi vermeyecektir.

SEO çalışması uzun süren ve sabır isteyen bir süreçtir. Bu noktada sabırlı olmak ve verilen emeklerin karşılığını almak için düzenli olarak çalışmalar yapmak gereklidir. Google’ın kalite yönergelerine uyguğunuz sürece ve white hat yöntemlere bağlı kaldığınız sürece web siteniz arama motorlarında kümülatif bir şekilde yükselecektir.

SEO Uzmanı(SEO Specialist) Ne Demek?

SEO uzmanı, web sitelerini arama motorlarında (Google, Yahoo, Bing, Yandex) üst sıralara çıkartmak için çalışmalar yapan kişilere denir. Google ve diğer arama motorlarının kendi içlerinde kullandıkları belirli başlı algoritmalar ve sıralama faktörleri bulunmaktadır. Bu faktörleri kullanarak uzman, web sitesinin gösterim(trafik) aldığı anahtar kelimeleri analiz edip, bu anahtar kelimelerde aldığı sıralamaları yükseltmeye çalışır. Her web sitesi kendine özel çalışmalar barındırır. Sektör dinamikleri, web sitesi yazılım dili, altyapısı vb. bir çok dinamik yapılan çalışmalarda etkili olacaktır.

SEO Uyumlu İçerik Ne Demek?

Arama motorlarının (Google, Yandex, Bing, Yahoo vb) sıralama faktörlerine uyumlu olarak hazırlanan içeriklere SEO uyumlu içerik denir. Heading yapıları, anahtar kelime yoğunluğu, meta title, meta description metinleri, görsel alt etiketleri vb. birçok SEO uyumlu içerik faktörü bulunmaktadır. SEO uzmanları içerikler için bu yapıları analiz edip, hazırlanan içerikleri SEO uyumlu hale getirmeye çalışır.

SEO Yöntemleri Nelerdir?

2022 SEO Teknikleri

Google düzenli olarak arama motoru algoritmalarına yeni güncellemeler getiriyor. Bu sayede SEO kriterleri de düzenli olarak değişip, güncelleniyor. 2022 güncel SEO trendleri ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • İçerik Optimizasyonu
  • Kullanıcı Deneyimi
  • Sesli Arama Optimizasyonu
  • Rich Snippet Kullanımı
  • Long Tail Keyword Kullanımı
  • Teknik SEO Çalışmaları

SEO Stratejisi Nasıl Kurgulanmalıdır?

SEO stratejileriniz kurgularken hedef kitleniz, pazar analizi, rakipleriniz, KPI ölçekleriniz, ürün çeşitleriniz gibi birçok etmen bir araya getirilerek kurgulanmalıdır. SEO çalışmaları uzun ölçekli çalışmalar olduğundan, SEO stratejisinin gerçekçi ve iyi bir kurguda tasarlanması oldukça önemlidir.

İleri Seviye SEO Stratejileri

Web siteniz için her zaman çok daha fazla SEO bilgisine ihtiyaç vardır. Sıralamalardaki görünürlüğünüzü artırmak adına ileri seviye SEO stratejilerini mutlaka uygulamanız gerekir.

  • Mobil Sürüme Öncelik Tanıyın

Web site tasarımınızı mutlaka mobil duyarlılık kavramını baz alarak oluşturmalısınız. Kullanıcı deneyimi, Google için özellikle son yıllarda oldukça fazla önem taşımaktadır ve sıralama kriteri olarak ele alınmaktadır.

  • Hız Optimizasyonlarını Gerçekleştirin

Web sitenizin açılış hızı ve yapılan optimizasyonlar, Google gözünde önem taşımaktadır. Bu konuda Google’ın bize sunduğu Light House gibi ücretsiz araçlardan faydalanarak, açılış hızını artıracak etkenleri gözden geçirip, uygulayabilirsiniz.

  • Rich Snippets Öğeleri Kullanın

SERP’lerde dikkat çekmek ve üst sıralara yerleşmek için çeşitli rich snippet yapılarından faydalanabilirsiniz. Oluşturulan schema yapılarından uygun olanını seçerek, sıralamalardaki görünümünüzü zengin hale getirmeyi deneyin.

  • Featured Snippet Çalışması Yapın

Paragraf, liste, tablo gibi yapılarla sıfırıncı sıraya yerleşmeniz mümkün. Bu yapıları uygun şekilde uygulayıp, web sitenizin görünürlüğünde ve trafiğinde büyük bir artış yakalayabilirsiniz.

  • İçeriklerinizi Güncel Tutun

Önceden yayınlamış olduğunuz özgün içerikleri güncel tutarak ya da yeni schema yapıları ekleyerek, üst sıralara yerleşme fırsatı elde edebilirsiniz. 

  • Google Search Console’un Detaylarından Yararlanın

GSC üzerinden mutlaka web sitenizde bulunan kapsam hatalarına ve tarama istatistiklerinize göz atın. Google’ın kendi aracından tespit ettiği bu hataları düzeltmek, SEO açısından oldukça fayda sağlayacaktır.

  • 404 Durum Kodlu Backlinklerinizi Analiz Edin

Backlinkler, doğal bir şekilde oluşturulduğu takdirde web sitemize fayda sağlarlar. Bu noktada eğer kırık backlinklerimiz varsa mutlaka onları tespit edip, güncel olan linklerle değiştirmemiz gerekmektedir.

  • Zayıf İçerikli Sayfalardan Kaçının

Kullanıcılara sunduğumuz içeriklerin, Google gözünde detaylı ve bilgilendirici olması gerekmektedir. Bu nedenle içeriklerinizde kelime sayısını artırarak, kullanıcıya verdiğiniz bilgiyi zenginleştirmemiz gerekir.

seo nedir

SEO Çalışması Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

SEO çalışması yapmak titizlik gerektirir ve çalışmaların temelini iyi atmak gerekmektedir. SEO çalışmalarını ‘’Site İçi SEO, Site Dışı SEO ve Teknik SEO’’ olarak bölümlere ayırarak detaylı olarak analiz etmek gerekir. Detaylara inmeden önce birkaç önemli maddeye göz atacak olursak, bunlar:

  • Web sitenizi Google Search Console, Google Analytics, Google My Business gibi ücretsiz Google araçlarına entegre edin.
  • Page title tag, meta description tag, heading tag, image alt tag, URL gibi yapılarda hedef anahtar kelimenize yer verin.
  • Web siteniz mutlaka düzgün bir şekilde kodlanmış ve güvenlik amaçlı SSL sertifikasına sahip olsun.
  • Mutlaka bir site haritası ve robots.txt dosyası barındırın.
  • Kullanıcı deneyimi açısından sayfa açılış hızınızı mutlaka optimize edin.
  • Mobil duyarlı tema kullanmaya kesinlikle özen gösterin.
  • Doğal backlinkler edinin, düzenli olarak toxic backlink çalışması yaparak zararlı olanları engelleyin.
  • Web sitenizi sosyal medyada paylaşın.
  • Tamamen özgün içeriklere yer verin.
  • Rakip analizi yaparak, en çok trafik aldığı sayfaların trafiğine içeriksel çalışmalarla ortak olun.
  • Uygun sayfalarda uygun schema yapıları kullanın.
  • Google algoritma güncellemelerini sık sık takip edin.

Site İçi SEO Nedir? On-Page SEO Nasıl Yapılır?

Site içi SEO (On-Page SEO), web sitemizdeki sayfaları ve içerikleri genel SEO kurallarına göre optimize etme çalışmasıdır. Bu çalışmanın amacı, kullanıcıların aradığı bilgiye doğru, düzenli ve verimli şekilde ulaşmasını sağlamaktır. Kullanıcı deneyimine son güncellemelerle birlikte daha çok önem ve değer verilmeye başlanması ile birlikte, olmazsa olmaz SEO çalışması kriterlerini içermektedir. 

Bir web sitenin site içi SEO çalışmalarında başarılı olması aynı zamanda site dışı SEO çalışmalarındaki başarıya da daha hızlı ulaşmasına yardımcı olmaktadır.

Site içi SEO çalışması 3 temel kategoride ele alınmaktadır. Bunlar:

  • Teknik başarı,
  • Mükemmel içerik,
  • Harika bir UX tasarım.

Bu kategoriler farklı farklı unsurları içerisinde barındırmaktadır ve tüm bu unsurlar, başarıya ulaşmak için tek tek detaylı olarak tool’lar aracılığıyla ele alınmalıdır.

Site İçi SEO Neleri Kapsar?

Site içi SEO, web sitenin arama görünürlüğünü ve trafiğini iyileştirmek amacıyla sayfalarını belirli anahtar kelimeler için optimize etme uygulamasıdır. Site içi SEO, bir web sitesinin tüm sayfalarının içeriklerini optimize etmeyi içerir. Site içi SEO’da en önemli konu içeriktir. Elbette içerik; metin, resim ve video dahil olmak üzere her türlü unsur anlamına gelmektedir.

SEO Uyumlu İçerik (Makale) Nasıl Yazılır?

SEO uyumlu içerik yazmak için aşağıdaki maddelere dikkat etmeliyiz:

  1. Hedeflenen anahtar kelimeleri araştırmak,
  2. Arama motorları için uygun URL yapılarını oluşturmak,
  3. Başlık etiketi optimizasyonu (Meta Title),
  4. Açıklama etiketi optimizasyonu (Meta Description),
  5. Heading tag hiyerarşisi ve optimizasyonu (H1-H2-H3…),
  6. İlk paragrafta, hedef anahtar kelimeyi kullanmak,
  7. Sayfalarda görsel ve video kullanmak,
  8. Anahtar kelimelerin anlamsal alaka düzeyine dikkat etmek,
  9. Mobil sürüm için duyarlı tasarım kullanmak,
  10. Backlink almak,
  11. İç linkleme yapmak,
  12. Sayfa hızını optimize etmek,
  13. Sosyal medya paylaşım butonları eklemek,
  14. Faydalı ve bilgilendirici içerik üretmek.

2022 Site İçi SEO Teknikleri Nelerdir? (sağa-sola kayan alan)

  • Özgün ve Detaylı İçerik Yazmak
  • Etkili Bir Anahtar Kelime Yerleştirme Stratejisine Sahip Olmak
  • Görsel Alt Etiketlerini, Başlık ve Alt Başlık Etiketleri Göre Optimize Etmek
  • Kullanıcının Web Sitemizde Kalma Süresini Artırmaya Odaklanmak.
  • Sade ve SEO için Optimize Edilmiş Bir Kalıcı Link Yapısı Kullanmak.
  • Site İçi SEO Optimizasyonu için İç Linkleme Yapmak.
  • Yapılan Alıntılar için Backlink Vermek.
  • SEO Performansı için Web Sitenin Hızını Artırmak.

Site Dışı SEO Nedir? Off Page SEO Nasıl Yapılır? 

Site dışı SEO yani web siteniz dışında yapılan Google arama ağı üzerindeki varlığınızı yönetmeye site dışı SEO denir. Bu alanda yapılan çalışmalar web sitenize gelen spam backlinklerin kaldırılması, anchor text yani link verilen anahtar kelimenin bağlantı  verilen sayfa ile arasında bulunan uyum, sitemize gelen veya sitemizden giden bağlantıların çalışıyor olup olmadığının kontrolü, sitenize gelen bağlantıların ne Nofollow-DoFollow oranının optimize edilmesi gibi bir çok alanda optimizasyon çalışmaları yapılmaktadır.

Verilen örneklerde ki her bir kriter SEO bazında çok büyük rol almaktadır. Öne çıkmak için yüksek miktarda spam backlink alan bir web sitesi Google tarafından fark edildiği an da büyük yaptırımlara uğrayabilir. Bir daha asla çıktığı sıralama konumuna çıkamama gibi büyük yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle Site Dışı SEO çok önemli bir SEO kriteridir.

SEO Analizi Nedir?

SEO analizi SEO uzmanının web sitesi üzerinde yapmış olduğu incelemeler ve raporlamaların birleşiminden oluşmaktadır. İncelemelerin içerisinde “Teknik SEO” adı verilen siteye giren ziyaretçiler tarafından görülmeyen fakat arka planda uzmanların çalıştığı teknik tarafın incelenmesi, içerik analizi, link inşaası gibi bir çok alan bulunmaktadır. Uzman web sitesinin sağlıklı çalışması için her detayını inceler ve analiz eder.

Resim boyutları, gereksiz css,js kullanımı gibi bir çok site performansını etkileyen her metrik uzman tarafından incelenir ve optimize edilir. Yapılan optimizasyon çalışmaları sonrasında arama sonuçlarında gözle görülür derece performans artışı yaşanır. Artışın sebebi uzman tarafından yapılan ufak ama etkili birkaç çözümün etkisini göstermesi kaynaklıdır.Yaşanan  artış işletmelerin satış cirolarına doğrudan olarak etki etmektedir.

SEO Analizi Nasıl yapılır? 

SEO analizi yapılmasını sağlayan birkaç hayati araç bulunmaktadır. Bunlardan bazıları SEMRush, Ahrefs ve Screaming Frog araçlarıdır. Bu temel araçlar sayesinde uzman web sitesinin her noktasını detaylı olarak analiz edebilir ve çıkartmış olduğu rapor doğrultusunda bir an önce aksiyon almaya başlayabilir. Bahsedilen araçları tek başına kullanmak ise her zaman yeterli olmaz.

Araç uzmana verileri gösterir fakat gösterilen verileri bilgiye dönüştürmek uzmanın asıl görevidir. İşlenmemiş verilerin bir arada gösterilmesi site sahibini karmaşık ve anlaşılması zor bir görüntü ile karşı karşıya bırakacaktır. SEO danışmanlığı hizmeti alan web sitesi sahibi bu verileri görüp anlamaya çalışmasına gerek yoktur. Uzmanın görevi ham veriyi en basite indirgeyip SEO bilmeyen bir insanın bile anlayabileceği düzeyde aktarması gerekmektedir.  

SEO Eğitimi Nasıl Alınır? 

SEO eğitimi nasıl alınır sorusunun bir numaralı cevabı almak isteyen kişilerin  olmazsa olmazı değişen ve gelişen yeni teknolojilere ayak uydurmak, kendisini sürekli güncel tutmak olacaktır. Bunlarla beraber sabırlı olmak ve çok fazla soru sormakta eğitim için olmazsa olmazlar arasındadır. SEO sabır gerektiren bir meslektir. Etkili bir çalışmanın süresi minimum 4 aydan başlamaktadır.Bu nedenle sabırlı olmak çok önemlidir.

Dijital Dünya dolayısıyla SEO sürekli olarak kendisini güncelleyen dinamik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle yeni bilgiler öğrenmeyi asla bırakmamak gerekiyor. Google Dijital Atölye gibi kaynaklardan “SEO Temel Mantığını ve SEO Nedir?” kavramlarını öğrenerek başlayabilirsiniz. Sonrasında ise SEO alanında uzman bir ajans ya da kurumsal bir firmada stajyer olarak başlayarak teoride ki bilgilerinizi pratiğe dolayısıyla tecrübeye aktarabilirsiniz. Ne kadar çok hata ve case görürseniz eğitiminiz o kadar etkili olacaktır.

Online SEO Eğitimi

Online SEO eğitimi, YouTube başta olmak üzere birçok platformda yayınlanıyor. SEO konusunda kendinizi geliştirmek için online eğitim almayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken birinci madde eğitmen olacaktır. SEO hakkında doğru bilinen birçok yanlış bulunmaktadır. Eğer aldığınız online SEO eğitimi içerisinde bu tür bir yanlış bilgiyi öğrenirseniz kendi siteniz ve müşterileriniz için kalıcı hatalar yapabilirsiniz.

SEO Uzmanlık Eğitimi

Temel seviye SEO bilginiz varsa ve kendinizi bir adım ileri götürmek istiyorsanız SEO uzmanlık eğitimi ile bu mümkün. İleri seviye SEO öğrenerek rakiplerinizin önünde yer alabilirsiniz. Ancak SEO uzmanı olmak uzun bir süreçtir. Bol bol deneyim ve bilgi gerektirir. SEO Uzmanlık Eğitimi aldıktan sonra öğrendiklerinizi birçok farklı kategorideki web sitesi üzerinden test etmeli ve sonuçlarını iyi analiz etmelisiniz.

SEO ve Dönüşüm (ROI) Artışı 

SEO ROI aracı bir anahtar kelimede veya anahtar kelime grubunda aylık arama hacmine göre olası Google pozisyonlarından siteye ne kadar ciro katkısı sağlayacağını hesaplamaktadır. Aylık aranma hacmi üzerinden Google sıralamasının tıklanma oranlarına göre web sitesine sağlayacağı trafik akışının tahmini satın alma oranına göre ortalama ürün fiyatıyla çarpılarak bulunması formülüne dayanmaktadır.

Özellikle sitelerine SEO yatırımları ve çalışmalar yaptırmak isteyen kişilerin aklındaki ilk soru “Ne Zaman Başlamalıyım?” olmaktadır. Bizler içinse bu sorunun cevabı sürekli gelişen arama motorları algoritmaları ve artan rekabet koşulları sebebiyle erkenden adım atılması gerektiğidir Sebebi ise Google ve diğer arama motorları yeni yapıdaki sitelere popüler olmadıkları için sıralamalarda şans vermemesidir. Bizler ise sitenizi Popüler hale getirerek arama motorlarındaki prestijini önemli bir seviyeye ulaştıracağız.

  • Dönüşüm, web sitenize gelen kullanıcıların sizinle etkileşime girdiği (ürün satın alma veya form doldurma) bazı davranışlardır. 

SEO ile hedeflenen anahtar kelimelerde sıralama almaya başladığınızda doğru bir kurgu ile dönüşümlerde artış elde edebilirsiniz. Uzun süreli SEO çalışmaları sonucunda eğer doğru anahtar kelimelere odaklandıysanız ve web sitenizde dönüşümü engelleyecek bir unsur yoksa ücretli trafiğe kıyasla dönüşüm oranı daha yüksek çıkabilir.

SEO Nedir?

SEO arama motorları içerisinde bulunan web sitelerinin arama sonuçlarını kendi web sitelerine aktarımını sağlayan, trafiği yönlendiren çalışmalara denir. SEO ’nun temel amacı web sayfalarına ziyaretçi, trafik almak ve arama sonuçlarında üst sıralarda olmaktır.

2022 SEO Stratejileri Nelerdir?

2022 yılında güncel SEO stratejileri Rich Snippet kullanımı, UX(Kullanıcı Deneyimi) iyileştirmeleri, web sitesi hızlandırmaları, Google Core Web Vitals iyileştirmeleri, kaliteli ve öğretmeye yönelik içerik çalışmaları olarak sıralanabilir.

SEO Çalışması Ne Kazandırır?

SEO çalışması sonucunda web sitenizin organik trafiği artacaktır. Organik trafiğin artması ile beraber dönüşüm sayınızda da ciddi oranda bir yükselme olacaktır. Organik trafiğin artması ile beraber daha çok kullanıcı web sitenizi ziyaret edecek ve marka bilinirliğiniz de artmış olacaktır.

SEM ile SEO Arasında Ne Fark Vardır?

SEM ve SEO arasında bulunan temel fark SEM ücretli trafik sağlarken SEO ücretsiz, organik trafik sağlamaktadır. SEM trafiği çekmek için reklamlar verir. SEO ise trafiği çekmek için arama sonuçlarına hitap eden optimize edilmiş içerikler oluşturur. SEM ile kısa sürede geçici başarı elde edilirken, SEO ile uzun vade de kalıcı başarılar elde edilebilir. SEO daha uzun vadeli çalışma süreçlerini kapsar. 6 aylık, 1 yıllık süreçler SEO çalışmalarının meyvelerini toplama dönemleri iken SEM ile yüksek bütçeler harcayarak 1 hafta içerisinde iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. SEM üzerinde bütçeniz trafiğinizi belirlerken SEO tarafında bütçeniz size kalıcı trafik girdileri sağlayabilir.

Eren Kartav





Kaynak Adresi

Share this content:

Yorum gönder