[ad_1]
SEO kelimesi dilimize ‘arama motoru optimizasyonu’ olarak geçmiştir. SEO, websitenizin arama motorunda görünürlüğünün artmasına, yapılan aramalarda üst sıralarda yer almasına ve sitenizin ziyaretçi sayısının yükselmesine yardımcı olur. Bu sebeple dijital platformların sayısındaki artış SEO’yu günümüzde oldukça değerli kılmaktadır. SEO temel amaç doğrultusunda herhangi bir ücret ödemeden doğal ve organik sonuçlarla sitenizi öne çıkarmayı hedefler.
SEO’nun Önemi Nedir?
Muhtemelen bundan 50 sene önce SEO kelimesi kullanılsaydı, hiçbir anlam ifade etmiyor olurdu. Ancak teknolojinin gelişmesi ve internet kullanımının yaygınlaşması SEO’nun ortaya çıkmasını sağladı. Birçok insan kitaplar yerine internette bulunan arama motorlarından araştırmalar yaptıkça internette yer alan bilgiler belli bir sıralama doğrultusunda önümüze çıkmaya başladı ve SEO bu noktada hayatımıza girdi. Günümüzde önümüze çıkan sıralamaların hiçbiri tesadüf değil, site sahipleri artık ya reklam vererek ya da SEO uygulayarak sıralamada üst sıralarda yer almaya başladı. SEO uygulamasını bilmeyen site sahipleriyse WhitePress gibi SEO konusunda uzmanlaşmış aracı şirketlerden yardım almaya başladı, yani SEO uygulamak sitenizin üst sıralarda yer alarak daha çok görünür olmasını sağlıyor. Bu durumda sizi diğer site sahiplerine göre daha avantajlı hale getiriyor çünkü web sitenizi ne kadar çok kişi görürse, çevrimiçi trafiğiniz o kadar artıyor ve ürün veya hizmetinizi daha fazla sayıda kişiye sunma şansınız o kadar çoğalıyor. Ayrıca, SEO yalnızca yeni müşterileri çekmekle kalmaz, zamanla, onlarla kurduğunuz güven nedeniyle işinizin bu müşterilerle olan ilişkisini derinleştirmenize de olanak tanır.
SEO Nasıl Uygulanır?
SEO’nun önemini öğrenen birçok kişinin aklında ‘Nasıl uygulamalıyım?’ sorusu beliriyor. Peki, SEO nasıl uygulanır? SEO’yu uygulamanın birçok yolu var, ancak başlıca takip etmeniz gereken adımlar şunlardır:
- Düzgün ve kurallı yazılmış bir içeriğe sahip olmak: İçeriğinizin yazım biçimi de içeriğinizin konusu kadar önemlidir. İçeriğinizin dilbilgisi kurallarına göre yazılmış olması onu daha çok öne çıkarır ve daha çok okuyucuya ulaşmasını sağlar.
- Anahtar kelime kullanmak: Yazdığınız onuyla alakalı ne kadar anahtar kelime kullanırsanız, yazınızın o kadar öne çıkmasını sağlamış olursunuz. Anahtar kelimeler, makalenizin ana konusunu belirtir ve insanlar ilgilendikleri bir konu üzerine çevrimiçi arama yaptıklarında makalenizi bulmalarını mümkün kılar.
- İçerikle alakalı ve ilgi çekici başlıklar atmak: Başlık en önemli etkendir. Okuyucular, sitenizi ziyaret etmeden, içeriğinizin isteklerini karşılayıp karşılamadığına başlığa bakarak karar verirler. Başlığınız içeriğiniz ile alakasızsa, içeriğiniz okuyucuların sorularına cevap dahi verse siteniz istediğiniz sayıda ziyaretçi alamaz.
- URL optimizasyonu yapmak: Kalıcı bağlantı, bir web sayfasına eriştiğinizde gördüğünüz URL’dir. Kalıcı bağlantılar, web sitenizin genel yapısı hakkında çok şey söyler, çok uzun olmamalı ve aynı zamanda web sayfasının ne hakkında olduğunu açıkça tanımlamalıdır.
- Sayfanızı hızlandırmak: SEO söz konusu olduğunda sayfa hızı önemlidir. Sitenizi ziyaret edenler sayfanın yüklenmesini uzun süre beklemek yerine ‘geri’ tuşuna basarak diğer hızlı olan sitelere yönelirler. Bu durum da okuyucu kaybetmenize sebep olur.
SEO’nun Mantığı Nedir?
Google ve Yandex gibi arama motorları araştırılan içeriğe en uygun ve alakalı sonuçları sağlamak için puanlama yapıyor ve bunun için birçok sinyal kullanıyor. SEO ise bu mantık çerçevesinde sinyalleri olumlu yönde etkilemeye yardımcı oluyor. Siteleri teknik açıdan inceliyor ve algoritmaya uygun hale getirerek öne çıkmasını sağlıyor.
On Page SEO ve Off Page SEO Nedir? Faktörleri nelerdir ?
On-page SEO ve off-page SEO, Türkçe’ye ‘iç SEO’ ve ‘dış SEO’ olarak geçmiştir. Peki nedir bu iç SEO ve dış SEO ? Kısacası site içinde ve dışında yapılan çalışmalar denebilir. İç SEO, web sitenizin kontrolünüz altındaki yönlerini optimize etmeye odaklanan SEO faktörlerini ve tekniklerini ifade eder. Arama motoru optimizasyonunun “temel” bölümlerinin çoğu; Anahtar kelimeler, HTML etiketleri, sayfa başlıkları ve mobil uyumluluk gibi etmenler iç SEO ile alakalıdır. Dış SEO, sitenizi veya markanızı web’de tanıtmaya odaklanan SEO faktörlerini ve stratejilerini ifade eder. Geri bağlantılar, sosyal medya ve bağlantısız siteniz hakkında yapılan bahisler tamamen dış SEO’nun faktörleridir.
[ad_2]
Kaynak Adresi