[ad_1]
Metafor Ne Demek?
Metafor simgesel bir anlatım ve söz sanatıdır. Kelimenin kökeni Antik Yunan dilinde “meta: öte” ve “pherin: taşımak” sözcüklerinin birleşmesinden oluşan “metaphora” kelimesinden gelmektedir. Anlam kaydırması, bir kelimeyi gerçek anlamı dışında kullanma, değiştirme ve başkalaştırma manalarına gelir.
Metafor Ne Demek TDK?
Metafor kelimesinin Türk Dil Kurumu Büyük Türkçe Sözlüğündeki anlamı “mecaz” olarak geçmektedir. TDK’ye göre metafor kelimesi Türkçeye Fransızcadan geçmiştir.
Metafor Nasıl Kullanılır?
Antik çağlardan beri kullanılan metafor, benzetme yoluyla yapılır. Bir kelimeye gerçek anlamı dışında başka anlamlar yükleyip üstü kapalı ve gizli benzetme yapılarak kullanılır.
Örneğin; “üç maymunu oynamak” ifadesi bir metafordur. Bu metafor, bilmiyorum, görmedim ve duymadım eylemlerini simgeler.
Metafor ve Benzetme Arasındaki Farklar
Metafor ve benzetme sanatları birbirlerine çok yakın kavramlar olmalarına rağmen bazı noktalarda farklılıklar taşırlar. Metafor benzetmeye göre daha gizli yapılır ve metafor yapılırken “gibi” ve “kadar” gibi benzetme öğeleri kullanılmaz. Başka bir deyişle metafor kullanılırken yapılan benzetme direkt olarak ve açık bir şekilde yapılmaz. Metafor ile yapılan ima, okur tarafından anlaşılmak üzere okuyucuya bırakılır.
Metafor Nerelerde Kullanılır?
Metafor aslında her türlü alanda kullanılabilir. Ancak en çok eğitim, edebiyat, güzel sanatlar, pazarlama ve reklamcılık gibi alanlarda kullanıldığını söyleyebiliriz.
Pazarlama ve Reklamcılıkta Metafor Kullanımı
Aslında çoğu marka hikayeleştirme sanatı ile metaforu kullanır ve markaya, markanın ötesinde anlamlar yükler.
Yeni nesil pazarlama ve reklamcılık anlayışı çerçevesinde oluşturulan reklamlara baktığımızda, reklamı yapılan ürün ya da hizmetin fiziksel özelliklerinin ön plana çıkarılmasından ziyade, tüketicinin duygularına hitap edecek şekilde ürün ya da hizmetlere çeşitli anlamlar yüklendiği görülmektedir.
Örneğin; Redbull’un “Redbull kanatlandırır” ifadesi güzel bir metafor örneğidir. Tüketicinin içeceği içtikten sonra kanatlanacak kadar çok enerjiye sahip olacağı anlamını taşır.
Metafor Ne işe Yarar?
Metafor sanatı ile soyut kavramlar kolayca somutlaştırılabilir. Böylece ifadelerin akılda kalıcılığı artmaktadır. Özellikle küçük yaştaki çocukların soyut kavramları algılamalarını kolaylaştırmak için metafora çokça başvurulur. Ayrıca metafor, edebi eserlerde özellikle şiirlerde söz sanatı olarak anlatımı zenginleştirmek ve sanatsal yönünü arttırmak adına kullanılmaktadır.
Metafor Örnekleri Nelerdir?
Metafor söz sanatına her türlü yazı biçiminde rastlamak mümkün olsa da özellikle şiirlerde daha sık rastlanmaktadır. Türk Edebiyatından ünlü metafor örnekleri olarak;
- İstiklal Marşı’nda geçen “Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilal!” dizesinde geçen “nazlı hilal” ifadesinde Türk bayrağı metaforu yapılmıştır.
- Ümit Yaşar Oğuzcan’ın Beni Kör Kuyularda şiirindeki “Beni kör kuyularda merdivensiz bıraktın” dizesinde geçen “kör kuyular”, şairin içinde bulunduğu endişe, çaresizlik ve yalnızlık duygusunu metaforik bir dille ifade etmektedir.
- Türk Halk Ozanı Aşık Veysel’in “uzun ince bir yoldayım, gidiyorum gündüz gece” dizesinde geçen “uzun ince bir yol” ifadesi aslında hayatın bir metaforudur.
- Sabahattin Ali tarafından kaleme alınan Aldırma Gönül şiirinde geçen “dışarda deli dalgalar, gelip duvarları yalar” dizesinde geçen “gelip duvarları yalar” ifadesi dalgaların duvarlara çarptığını ifade eden bir metafordur.
[ad_2]
Kaynak Adresi