KPI Nedir? (Anahtar Performans Göstergesi) – Kukumav.Net
Son Güncelleme: 07/09/2022
KPI (Key Performance Indicator), anahtar performans göstergesi anlamına gelir ve bir şirketin temel iş hedeflerine ne kadar etkili bir şekilde ulaştığını gösteren ölçülebilir bir değerdir. Projelerin, çalışanların, departmanların veya işletmelerin stratejik amaç ve hedefler açısından nasıl performans gösterdiğini ölçen bir değerdir.
Şirketler, hedeflerine ulaşmak başarısını ölçmek için KPI kullanırlar. Anahtar performans göstergeleri (KPI’ler), bir şirketin genel uzun vadeli performansını ölçmek için kullanılan bir dizi ölçülebilir değere atıfta bulunur. İşletmelerin stratejik, finansal ve operasyonel başarılarını belirleyeme yardımcı olur.
Örnek olarak, Kukumav.Net sosyal medya ekibi, Twitter’da, Instagram’da veya Linkedin’de haftada kazanılan beğeni veya takipçiler için KPI’lara sahiptir. Sosyal medya ekibi için bu KPI’lar haftalık hedeflere ulaşıp ulaşmadıklarını belirleyen önemli ölçütlerdir.
Neden KPI Kullanmalıyız?

KPI’lar (anahtar performans göstergeleri), genel hedeflerinize ulaşıp ulaşamadığınızı anlamanın önemli bir yoludur. İşte temel performans göstergelerine ihtiyaç duymamızın en önemli nedenlerinden bazıları;
- Ekip Uyumu: İster bir projenin başarısını ölçün, ister çalışan performansını ölçün, KPI’lar ekiplerinizin uyum içinde ilerlemesini sağlar.
- Sağlık Kontrolü: Temel performans göstergeleri, çalışanlarınızın sağlığına gerçekçi bir bakış sağlar.
- Hedefler: KPI’lar, başarıları ve başarısızlıkları net bir şekilde görmenizi sağlar, böylece neyin işe yaradığını ve neyin işe yaramadığını daha iyi anlayabilirsiniz.
KPI Planı Nasıl Yapılır?
Bir KPI’ye karar vermeden önce, bunun stratejik bir hedefe bağlı olduğundan emin olun. Nasıl ölçüleceğini bilmek kadar neyin ölçüleceğini bilmek de önemlidir.

1. Hangi KPI’ların Kullanılacağınıza Karar Verin
KPI planı oluşturmanın ilk adımı, işletmenizin hangi düzeyini ölçeceğinize karar vermektir. Tüm KPI planı, belirli bir ekibi veya projeyi mi ifade ediyor? Operasyonel mi yoksa stratejik mi olcak, neyi elde etmek istediğinize karar verin.
Bu planı oluştururken sormanız gereken birkaç soru;
- Bu sonuç neden önemli?
- Sonuçtan kim sorumlu?
- Sonuç nasıl etkilenebilir?
- İlerlemeyi nasıl ölçeceksiniz?
- İlerlemeyi ne sıklıkla ölçeceksiniz?
- Hedeflerinize ulaşıp ulaşmadığınızı nasıl bileceksiniz?
2. KPI’larınızı Netleştirin
KPI önemli bir iş hedefiyle bağlantılı olmalıdır. KPI’nızı bir iş hedefine göre ayarlamadan, işletmeniz için bir etkisi olmayan hedef doğrultusunda çalışmış olursunuz. KPI’lar, işletmenizin stratejik hedeflerini ifade etmelidir. En önemlisi kpi anahtar performans göstergesinde işletmenizin hikayesi anlatılmalıdır.
3. KPI’nızı Çalışanlarla Paylaşın
KPI’lar bir iletişim biçimidir ve etkili olabilmesi için bir bağlama ihtiyacı vardır. Neyi ölçtüğünüzü ve neden ölçüldüğünüzü açıklamanız gereklidir. Paydaşlarınızın, çalışanlarınızın, işletmenizin durumundan haberdar olması için KPI’larınızı onlarla paylaşın. Bu bilgileri saklamak ekipler arası uyumsuzluk yaratabilir.
KPI’lar Nasıl Ölçülür?
İşletmeler, iş analitiği yazılımı ve raporlama araçları aracılığı ile KPI’ları ölçer ve takip eder. Süreç, güvenilir kaynaklar aracılığı ile verilerin toplanmasından, bilgilerin güvenli bir şekilde saklanmasından, verilerin analiz ve belirli bir standarda getirilmesi için her şeyi içerir.
Genel olarak, ölçümlemek için en sık kullanılan KPI’lardan bazıları şunlardır:
- Gelir artışı
- Müşteri başına gelir
- Kar marjı
- Müşteri tutma oranı
- Müşteri memnuniyeti
KPI’lar Nasıl Raporlanır?

KPI’larınız hakkında rapor oluşturmanın en kolay yolu bir kpi panosu kullanmaktır. Kpi gösterge tablosu, performansınızı gerçek zamanlı olarak raporlamayı sağlar. Kpi raporu mevcut performansınızın hedeflerinize göre nasıl şekillendiğini görselleştirir.
Genel olarak bir Kpi raporu aylık veya üç aylık olarak alınabilir ancak iyi bir kpi panosu kullanıyorsanız, raporlarınızı istediğiniz zaman bir bakışta kolayca raporlayabilirsiniz. KPİ raporlarını oluşturmaya nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, Klipfolio aracının ücretsiz planını tercih edebilirsiniz.
Günün sonunda Kpi nedir, Kpiları neden kullanmayız, kpi örnekleri nelerdir, nasıl raporlanır konusunda hazırladığımız makalenin sonuna geldik. Umarız bu rehber işletmeniz için faydalı olmuştur. Aklınıza takılan sorular varsa bize yorum yaparak iletebilirsiniz.
İlgili Konular
Share this content:
Yorum gönder