[ad_1]
Tasarımıyla yine dikkat çekecek bir projeden doğan Hyundai Ioniq 6, oluşumu süren ürün gamının ikinci üyesi konumunda.
Ioniq 5 üzerinden arkasına aldığı rüzgarla birlikte elektrikli otomobil rekabetinde parolayı zirvelere koyan Hyundai, ailenin ikinci modelini nihayet seri üretim formunda karşımıza çıkarttı. 2020 yılında “Prophecy” adıyla konsept olarak tanıtımı gerçekleştirilen projeyi bugün itibarıyla son dinamikleriyle buluşturan Güney Koreli üretici, ailenin ilk elektrikli sedanını da sokaklara indirmiş olacak. Tasarım tarafında yine adından söz ettirecek bir proje olarak örtülerinden kurtulan Hyundai Ioniq 6, 0,21 cd olarak açıklanan sürtünme katsayısıyla da markasının bu zamana kadar ürettiği en aerodinamik otomobili konumunda. Bu bölümdeki dünya rekorunun 0,20 cd ile Mercedes EQS’te olması da, Ioniq 6’nın iddiasının ne denli yüksek seyrettiğini de kanıtlar nitelikte.
Hyundai Ioniq 6 hakkında öne çıkan kilit detaylar
Hemen her modelinde karakter olarak bambaşka noktalara dokunan Hyundai’nin bu projede de felsefeyi devam ettirdiğini söylemek mümkün. Ioniq 5’in karakterinden tamamen farklı olarak bizi bu kez hava araçları odağında şekillenen 1930’ların tasarım dönemine götüren Ioniq 6’nın konseptine sadık olarak üretime taşındığını görüyoruz. Fütüristik hatlara sahip olan otomobil 4.855 milimetre uzunluk, 1.880 milimetre genişlik, 1.495 milimetre yükseklik ve 2.950 milimetre aks mesafesi değerleriyle son kullanıcılara ulaşacak. Modeli zihinlerde daha iyi canlandırmak adına, Elantra’nın 4.650 milimetre uzunluk, 1.825 milimetre genişlik ve 1.430 milimetre yükseklik değerlerini yan yana koymak da mümkün.
Otomobilin kokpitine de ayrı bir parantez açmadan edemiyoruz. Sürücü ve multimedya ekranları tek bir çerçevede bileşik olarak tasarlanan panelde kullanıcıları 12-12 toplamda 24 inçlik bir kullanılabilir alan bekliyor. Bununla birlikte yolcu bölümüne doğru gidildikçe konsolun “S” formunda vurgulanan çizgisi de geleneklerin dışına çıkılan tasarım yorumları arasında. Hyundai cephesi Ioniq 6’nın kabininde kullandığı malzemelerle de sürdürülebilirlik ilkesini destekliyor. Kullanılmış pet şişeler, vegan deri ve balık ağlarının geri dönüşümünden elde edilen malzemelerin bileşimi Ioniq markasında ilk kez bu modelde kullanılıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
E-GMP platformu üzerine inşa edilen Ioniq 6 için şimdilik tüm rakamsal veriler paylaşılmış değil. Buna karşın aynı altyapı üzerine inşa edilen grubun diğer üyeleri üzerinden belirli bir çerçeve çizmek mümkün. En baz versiyonunda 58 kWh’lik batarya kapasitesiyle gelmesi beklenen model için zirvede ise 77,4 kWh kapasiteli ünitenin konumlanması sürpriz olmayacak. Diğer araçlarda 480 kilometre dolaylarında menzile olanak tanıyan bu bataryanın, verimlilik üzerine şekillenen bu tasarım karakteriyle ne kadar daha iyi performans göstereceği de günün soruları arasında.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ioniq 6 için tek ve çift elektrik motorlu kombinasyonları listelerde görmeyi bekliyoruz. Tek motorlu versiyonunda arkadan itişli olarak yaklaşık 230 beygir güce ve 350 Nm torka sahip olması muhtemel olan otomobil, diğer elektrik ünitesinin devreye girmesiyle birlikte 330 beygir güç ve 605 Nm tork seviyesine kadar yükselebilir. Çift elektrik ünitesiyle birlikte dört tekerlekten güç aktarımı da devreye girmiş olacak. Hyundai’nin “N” ve Shooting Brake versiyonları için de çalıştığı bilgisi en az otomobilin tanıtımı kadar değerli bilgiler arasında. Ioniq 6’nın N versiyonunu hayata geçmesiyle performans zirvesinde 580 beygirlik üst limitleri de görmemiz işten bile değil. Önümüzdeki günlerde gerek rakamsal gerekse görsel bazda daha net detaylarla tekrar karşımızda olacak Ioniq 6’nın bu yıl içerisinde üretimine başlanacak. İlk teslimatlar içinse 2023’ün ilk çeyreği işaret ediliyor.
[ad_2]
Kaynak Adresi