BMW’nin yeni pil tasarımı, daha fazlasını vaat ediyor: Daha fazla performans, daha uzun menzil…
Bir elektrikli araç pilinin içindeki kimya, nasıl performans göstereceğinin yanı sıra bir EV’ye takmanın sonunda ne kadara mal olacağını belirlemede önem taşıyor. BMW yeni nesil elektrikli araçlara hazırlanırken, bu arabaları daha verimli ve daha az maliyetli hale getirmek için yeni pil teknolojilerine yöneliyor.
Şirket, Neue Klasse elektrikli otomobil platformunun yeni geliştirilen yuvarlak pil hücrelerine dayanacağını duyurdu. Ancak BMW, bu hücreleri kendisi inşa etmek ve yerine CATL ve EVE Energy’nin Çin ve Avrupa’daki fabrikaları ile sözleşmeler imzaladı. BMW ayrıca Kuzey Amerika serbest ticaret bölgesinde iki pil üretim tesisine sahip olmak istiyor, ancak bunun için ortakları henüz açıklanmadı.
Mevcut BMW elektrikli araçlar prizmatik hücreler olarak adlandırılan yassı, dikdörtgen pil hücreleri kullanıyor. BMW, yeni yuvarlak hücreler ile araçların maksimum menzilini %30’a kadar artırabileceğini iddia ediyor. Buna ek olarak BMW, bu hücrelerin %20 daha enerji yoğun olacağını ve yeni sınıfın 800 volt elektrik mimarisi sayesinde yaklaşık %30 daha hızlı şarj edileceğini belirtiyor.
İyileştirmeler yalnızca şekilden kaynaklanmıyor. Hücre kimyası da önemli bir rol oynayacak. BMW’nin yeni yuvarlak hücreleri, anotta kobalt bağımlılığını azaltırken katottaki nikel içeriğini ve anottaki silikon içeriğini artırıyor. BMW ayrıca EV’lerin maliyetlerini düşürmek adına performanstan biraz fedakarlık eden isteğe bağlı lityum-demir-fosfat katotlar da sunacak.
Sürdürülebilirlik açısından, BMW hücreler yenilenebilir enerji kullanılarak üretilecek ve bu da BMW hücre üretimini karbon ayak izini %60 azaltacak.
BMW’nin Neue Klasse platformu 2025’te piyasada olacak.
Share this content:
Yorum gönder